Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Socialistisk Arbejderavis 349

PDF Læs som PDF

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 349 – 12. november 2015

Grækenland

Største generalstrejke i flere år trodser SYRIZAs pensions-nedskæringer  Kun online 

Den enorme generalstrejke-demonstration i Athen i dag, torsdag den 4. feb., var sandsynligvis den største siden 2011 og sommeren med masse-besættelser af offentlige pladser. » Læs mere

COP21

Politikerne jubler over klimabluff  Kun online 

Stormende klapsalver i plenarsalen ved klimatopmødet COP21 i Paris, da en aftale mellem 195 FN-medlemslande faldt på plads i aftes. » Læs mere

Jordskreds-nederlag til magthaverne  Kun online 

Gårsdagens NEJ forsvarede ikke blot vores demokratiske indflydelse på retspolitikken. » Læs mere

Indkaldelse til international aktionsdag mod racisme og fascisme, 19. marts 2016

Flygtninge og indvandrere er velkomne, ud med fascisterne!  Kun online 

Denne udtalelse blev vedtaget på den internationale konference mod racisme og fascisme i Athen, 10.-11. oktober 2015, der var indkaldt af KEERFA, den græske “Bevægelse mod racisme og den fascistiske trussel”. » Læs mere

Vores opgave er at besejre imperialismen, ikke ISIS  Kun online 

Det helt klart dummeste, der er sagt om angrebene i Paris, kom fra den franske præsident, François Hollande, da han fordømte dem som en “krigshandling”. Selvfølgelig var de det, men krigen startede ikke fredag i sidste uge. » Læs mere

Jeres krige – Vores døde

Imperialistiske kriges grusomhed resulterer i terrorismens grusomhed  Kun online 

NPA udsendte denne erklæring den 14. november 2015 efter angrebene i Paris om aftenen den 13. november. » Læs mere

Franske aktivister reagerer på angrebet i Paris

“Jeres krige – Vores døde”  Kun online 

Mindst 128 mennesker er blevet dræbt ved en række skyderier og selvmordsbomber seks forskellige steder i den franske hovedstad Paris i aftes, fredag. Aktivister i Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA) i Paris talte med Socialist Worker lørdag morgen. » Læs mere

Socialist Workers Party (UK) efter Paris

Nej til racisme og imperialistiske krige, der skaber rædslerne  Kun online 

De forfærdelige drab i Paris er rædselsvækkende. Vores medfølelse er hos ofrene og deres familier og venner. » Læs mere

Det mener vi

Små lysglimt bag de mørke skyer

Selvtilliden i den borgerlige regering er høj, og de angriber på alle fronter. Men de seneste måneder har vi også set tegn på, at mange er ved at have fået nok. » Læs mere

Integrationsydelsen

Nedskæringer betyder stagnering og fattigdom

Socialistisk Arbejderavis har talt med Majbrit Berlau, forkvinde for Dansk Socialrådgiverforening, om regeringens forringelser af integrationsydelsen. » Læs mere

Dagpengeforlig: Endnu et angreb

Dagpengeforliget er det seneste i en lang række af angreb på arbejderklassen siden 2008, hvor magthaverne brugte den økonomiske krise som anledning til nye angreb. » Læs mere

Regeringen angriber os alle

Nødvendigt med fælles modstand

Løkke-regeringen angriber flygtninge og arbejdsløse, elever og studerende. Tusinder af statsansatte tvangsforflyttes. Ulandsbistand og kultur skal beskæres. » Læs mere

Børnemagt imod skolereformen

“Tid til fritid”, “Børnemagt imod reformen”, “Kvalitet fremfor kvantitet”, “Stop den nye skolereform!” Det var nogle af budskaberne, da omkring 2.000 skoleelever den 3. november pjækkede fra skole for at gå til demonstration mod den nye reform. » Læs mere

Nyt klistermærke

Åbne grænser – Ja tak

“Fra rummet ser vi ingen landegrænser. Vi ser kun en unik planet med en tynd, skrøbelig atmosfære, svævende i et vidtstrakt, ugæstfrit mørke. Heroppefra er det krystal klart, at vi er én menneskehed, og i sidste ende deler vi den samme skæbne” – Astronaut, Alexander Gerst, på sin blog 25. juli 2014 » Læs mere

COP21

Tid til klima-handling

Når verdens ledere mødes i Paris for at aftale en “ny ambitiøs klimaaftale” skal vi ikke vente andet fra dem end luftige aftaler og arrogant ligegyldighed. Heldigvis ser det ikke helt sort ud: en ny klima-bevægelse er ved at spire frem. » Læs mere

Syrien

Ingen illusioner i Assad

Ingen socialist bør have illusioner i diktatoren og lederen af Ba’ath partiet, Bashar Assad. » Læs mere

Græsk strejkebølge fortsætter kampen mod nedskæringer

Shipping-arbejdere startede en to-dages strejke over hele Grækenland kl. 6 om morgenen den 2. november. Ved Piræus havn nær Athen var strejken 100 pct. succesfuld – ikke et eneste skib sejlede ind eller ud. » Læs mere

Socialisme for begyndere

Reformismen

Reformismen er både et udtryk for arbejderklassens ønske om forandring, men binder samtidig arbejderklassen ideologisk til systemet. » Læs mere

Majstrejkerne 1974

Borgerlige regeringer kan væltes

400.000 arbejdere deltog i majstrejkerne i ‘74. Strejkerne sammenkædede arbejderbevægelsens krav mod staten og kapitalen. » Læs mere

Arbejdermagt  Kun online 

Internationale Socialister er blandt andet kendt for at fastholde, at der ikke findes socialistiske samfund, og at Sovjetunionen og de statskapitalistiske regimer i Øst før 1989 ikke havde noget at gøre med socialisme. » Læs mere

Undtagelsestilstand i Frankrig

Stå sammen mod statens undertrykkelse  Kun online 

Undtagelsestilstanden i Frankrig viser med al tydelighed nødvendigheden af at venstrefløjen står sammen med muslimer i en kompromisløs kamp mod islamofobi. » Læs mere

Frankrig

Det betyder undtagelsestilstanden  Kun online 

Siden undtagelsestilstanden blev indført, har fransk politi ifølge New York Times ransaget 2000 boliger, restauranter, moskéer og bl.a. en økologisk gård og et samlingspunkt for klimaaktivister. » Læs mere

Studerende, arbejdsløse, arbejdere, flygtninge

Fælles fjende – Fælles kamp

Vi kan slå Løkke og DF » Læs mere

Radikalisering, den selvfølgelige fjende

Mange vil nok mene at debatten om radikalisering ikke er ny i Danmark. Men er den rent faktisk til stede? Diskuteres indsatsen? Eller bygger indsatsen på en ikke-udfordret selvfølgelighed? » Læs mere

Interview

Kriminalisering af børn?

Henriette Karlsen var med til at arrangere demonstrationen den 4. oktober mod at nedsætte den kriminelle lavalder til 12 år. Vi har talt med hende. » Læs mere

Det mener vi

Små lysglimt bag de mørke skyer

Selvtilliden i den borgerlige regering er høj, og de angriber på alle fronter. Men de seneste måneder har vi også set tegn på, at mange er ved at have fået nok. » Læs mere

Mali

Danmark skal igen i krig, venstrefløjen splittet

Siden januar 2013 har tusindvis af franske tropper været i krig i deres tidligere koloni Mali. Senere samme år blev den franske mission godkendt som FN mission, hvor både canadiske og engelske soldater har deltaget. » Læs mere

Regeringen angriber os alle

Nødvendigt med fælles modstand

Løkke-regeringen angriber flygtninge og arbejdsløse, elever og studerende. Tusinder af statsansatte tvangsforflyttes. Ulandsbistand og kultur skal beskæres. » Læs mere

Uddannelse er mere værd end politi og militær

På det Det Frie Gymnasium på Nørrebro i København hvor jeg går, valgte vi torsdag den 29. oktober at blokere for undervisernes adgang til skolen. Det samme gjorde ca. 100 andre uddannelsesinstitutioner landet over. » Læs mere

Børnemagt imod skolereformen

“Tid til fritid”, “Børnemagt imod reformen”, “Kvalitet fremfor kvantitet”, “Stop den nye skolereform!” Det var nogle af budskaberne, da omkring 2.000 skoleelever den 3. november pjækkede fra skole for at gå til demonstration mod den nye reform. » Læs mere

Nyt klistermærke

Åbne grænser – Ja tak

“Fra rummet ser vi ingen landegrænser. Vi ser kun en unik planet med en tynd, skrøbelig atmosfære, svævende i et vidtstrakt, ugæstfrit mørke. Heroppefra er det krystal klart, at vi er én menneskehed, og i sidste ende deler vi den samme skæbne” – Astronaut, Alexander Gerst, på sin blog 25. juli 2014 » Læs mere

Integrationsydelsen

Nedskæringer betyder stagnering og fattigdom

Socialistisk Arbejderavis har talt med Majbrit Berlau, forkvinde for Dansk Socialrådgiverforening, om regeringens forringelser af integrationsydelsen. » Læs mere

Integrationsydelse får kun få i job

Den nye integrationsydelse betyder massiv nedgang i indkomsten for indvandrere, flygtninge og andre som ikke har boet i Danmark i mindst 7 ud af de sidste 8 år. » Læs mere

Tag statsborgerskabet fra DF’s Christian Langballe!

De seneste måneder har vi set en enorm bølge af solidaritet og støtte til de – især syriske – flygtninge, som er rejst til eller gennem Danmark. » Læs mere

Dagpengeforlig: Endnu et angreb

Dagpengeforliget er det seneste i en lang række af angreb på arbejderklassen siden 2008, hvor magthaverne brugte den økonomiske krise som anledning til nye angreb. » Læs mere

Større risiko for at dø end få job i ressourceforløb

35 er døde, mens de har været i ressourceforløb siden 1. januar 2013. Kun 31 har fået job. » Læs mere

Harald Børsting forgyldt

Harald Børsting er stoppet som LO’s formand. Alligevel vil han hvert år resten af sit liv få en “tilsagnspension” på 604.800 kr. Penge som LO’s medlemmer betaler. » Læs mere

EU-afstemningen

Ikke mere magt til EU

EU-afstemningen handler for de fleste ikke om indholdet i “retsforbeholdet”. For de fleste af os er det kompliceret og uoverskueligt. Det handler om noget mere enkelt: Skal EU-institutionerne have mere magt? » Læs mere

EU-afstemningen

Selve retsforbeholdet

Retsforbeholdet blev indført i 1993 – sammen med tre andre forbehold – for at få os til at stemme Ja til den Maastricht-traktat, der var blevet forkastet ved en folkeafstemning året inden. » Læs mere

EU-afstemningen

Et internationalistisk Nej

Nogle er bekymrede for, om venstrefløjens Nej til afskaffelse af EU-forbeholdet vil styrke Dansk Folkeparti snarere end venstrefløjen. » Læs mere

Syrien

Ingen illusioner i Assad

Ingen socialist bør have illusioner i diktatoren og lederen af Ba’ath partiet, Bashar Assad. » Læs mere

Mange imperialistiske magter støder sammen i Syrien

Rusland er nu militært involveret i Syriens borgerkrig. De bomber mod alle, som truer Assad-regimet. » Læs mere

Socialister og Syrien-krigen

Socialister har tre hovedopgaver i forhold til Syrien. » Læs mere

Socialister og krig

Ikke alle krige er ens, og socialister må tage en forskellig stilling til forskellige typer af krige. » Læs mere

Interview med Palæstina-fredsvagt

“En legitim desperat hungren efter frihed og fred”

Socialistisk Arbejderavis har talt med Nik Bras, fredsvagt i Palæstina om undertrykkelsen af palæstinenserne, om det igangværende oprør og om betydningen af den internationale solidaritet. » Læs mere

Palæstina

“I kan ikke gøre livet til et helvede og forvente, at vi accepterer det”

En bølge af knivstikkerier begået af palæstinensere i Israel har skabt et hylekor af vrede i mainstream-medierne, men de ignorerer den virkelige vold. » Læs mere

Droner dræber

Siden Obama blev valgt som præsident er USAs brug af droner eskaleret. Endnu et læk af amerikanske efterretnings-dokumenter viser, hvordan dronerne bliver brugt. » Læs mere

Får ridderkors: En stor dag for Søren Pind

Det har været en stor dag for Søren. En fuldgod erstatning, når det nu ikke kunne blive til en egentlig sherifstjerne. » Læs mere

Strejke blandt DR’s journalister

DR’s ledelse vil afskaffe de 30 minutters betalt spisepause. Som modsvar valgte DR’s journalister efter et fagligt møde fredag den 30. oktober at nedlægge arbejdet indtil næste dags formiddag. » Læs mere

Suspekt: Sexisme og klassehad

Suspekts tekster appellerer til en øget klassebevidsthed, men tager samtidig del i hverdagens sexisme. Det er ikke uden problemer. » Læs mere

Majstrejkerne 1974

Borgerlige regeringer kan væltes

400.000 arbejdere deltog i majstrejkerne i ‘74. Strejkerne sammenkædede arbejderbevægelsens krav mod staten og kapitalen. » Læs mere

Græsk strejkebølge fortsætter kampen mod nedskæringer

Shipping-arbejdere startede en to-dages strejke over hele Grækenland kl. 6 om morgenen den 2. november. Ved Piræus havn nær Athen var strejken 100 pct. succesfuld – ikke et eneste skib sejlede ind eller ud. » Læs mere

Rapport fra den internationale antiracistiske konference i Athen

KEERFA (bevægelsen mod racisme og den fascistiske trussel i Grækenland) holdt i oktober en international konference for antiracister og antifascister. » Læs mere

COP21

Tid til klima-handling

Når verdens ledere mødes i Paris for at aftale en “ny ambitiøs klimaaftale” skal vi ikke vente andet fra dem end luftige aftaler og arrogant ligegyldighed. Heldigvis ser det ikke helt sort ud: en ny klima-bevægelse er ved at spire frem. » Læs mere

Keystone XL

Vigtig sejr til amerikanske klima-aktivister

Efter 7 års kamp har klima-aktivister i USA vundet: Keystone XL-rørledningen bliver ikke bygget, meddelte Obama 6. november. » Læs mere

Socialisme for begyndere

Reformismen

Reformismen er både et udtryk for arbejderklassens ønske om forandring, men binder samtidig arbejderklassen ideologisk til systemet. » Læs mere

Socialist Workers Party (UK) efter Paris

Nej til racisme og imperialistiske krige, der skaber rædslerne  Kun online 

De forfærdelige drab i Paris er rædselsvækkende. Vores medfølelse er hos ofrene og deres familier og venner. » Læs mere

Store demonstrationer under græsk generalstrejke viser arbejdernes vilje til at bekæmpe nedskæringer  Kun online 

Generalstrejken i Grækenland i dag, torsdag (12. nov.), var en større succes end nogen havde forventet. Ingen skibe, ingen tog og ingen fly flyttede sig. I Athen var Metroen stoppet hele dagen, ligesom busserne i morges og til aften. » Læs mere

Franske aktivister reagerer på angrebet i Paris

“Jeres krige – Vores døde”  Kun online 

Mindst 128 mennesker er blevet dræbt ved en række skyderier og selvmordsbomber seks forskellige steder i den franske hovedstad Paris i aftes, fredag. Aktivister i Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA) i Paris talte med Socialist Worker lørdag morgen. » Læs mere

Jeres krige – Vores døde

Imperialistiske kriges grusomhed resulterer i terrorismens grusomhed  Kun online 

NPA udsendte denne erklæring den 14. november 2015 efter angrebene i Paris om aftenen den 13. november. » Læs mere

Vores opgave er at besejre imperialismen, ikke ISIS  Kun online 

Det helt klart dummeste, der er sagt om angrebene i Paris, kom fra den franske præsident, François Hollande, da han fordømte dem som en “krigshandling”. Selvfølgelig var de det, men krigen startede ikke fredag i sidste uge. » Læs mere

Indkaldelse til international aktionsdag mod racisme og fascisme, 19. marts 2016

Flygtninge og indvandrere er velkomne, ud med fascisterne!  Kun online 

Denne udtalelse blev vedtaget på den internationale konference mod racisme og fascisme i Athen, 10.-11. oktober 2015, der var indkaldt af KEERFA, den græske “Bevægelse mod racisme og den fascistiske trussel”. » Læs mere

Jordskreds-nederlag til magthaverne  Kun online 

Gårsdagens NEJ forsvarede ikke blot vores demokratiske indflydelse på retspolitikken. » Læs mere

COP21

Politikerne jubler over klimabluff  Kun online 

Stormende klapsalver i plenarsalen ved klimatopmødet COP21 i Paris, da en aftale mellem 195 FN-medlemslande faldt på plads i aftes. » Læs mere

Arbejdermagt  Kun online 

Internationale Socialister er blandt andet kendt for at fastholde, at der ikke findes socialistiske samfund, og at Sovjetunionen og de statskapitalistiske regimer i Øst før 1989 ikke havde noget at gøre med socialisme. » Læs mere

Undtagelsestilstand i Frankrig

Stå sammen mod statens undertrykkelse  Kun online 

Undtagelsestilstanden i Frankrig viser med al tydelighed nødvendigheden af at venstrefløjen står sammen med muslimer i en kompromisløs kamp mod islamofobi. » Læs mere

Frankrig

Det betyder undtagelsestilstanden  Kun online 

Siden undtagelsestilstanden blev indført, har fransk politi ifølge New York Times ransaget 2000 boliger, restauranter, moskéer og bl.a. en økologisk gård og et samlingspunkt for klimaaktivister. » Læs mere

Håbet er ikke dødt i Egypten  Kun online 

For fem år siden i denne måned udløste protester i Tunesien revolutioner, mest omfattende i Egypten. Socialist Worker’s Judith Orr har talt med Sameh Naguib om disse begivenheder – og om læren for socialister. » Læs mere

Arbejdsløse gør oprør i Tunesiens gader  Kun online 

Protesterne begyndte i den tunesiske provins Kasserine lørdag den 16. januar, efter at Ridha Yahyaoui døde af et elektrisk stød. Han døde efter at have klatret op i en pæl for at tale til en forsamling af arbejdsløse. » Læs mere

Grækenland

Største generalstrejke i flere år trodser SYRIZAs pensions-nedskæringer  Kun online 

Den enorme generalstrejke-demonstration i Athen i dag, torsdag den 4. feb., var sandsynligvis den største siden 2011 og sommeren med masse-besættelser af offentlige pladser. » Læs mere

« Nr. 348 

Andre numre

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside