Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 261 – 18. oktober 2006 – side 15

Klart budskab fra irakiske faglige ledere under deres besøg i Danmark

Træk de danske tropper hjem fra Irak!

Lene Junker

“Det største problem i Irak er de udenlandske tropper“. Sådan lyder det entydigt fra Mungeth A. Nasser og Ibrahim Abdul Whahid på alle de møder, de har deltaget i og i de interviews de har givet under deres besøg i Danmark 8.-15. oktober.

De repræsenterer GUOE (General Union of Oil Employees), en fagforening, der organiserer 23.000 arbejdere i den statslige olieindustri i Iraks sydlige Basra-region.

GUOE blev dannet den 20. april 2003 – 10 dage efter “Bagdads fald“.

Det er en aktiv fagforening, som med kampagner og strejker kæmper for, at irakerne skal beholde deres arbejdspladser, og for bedre løn og arbejdsvilkår. Og de har vundet en del. Den seneste strejke sluttede i august 2006 med en sejr.

De har lavet kampagner og konferencer mod privatisering af Iraks olie. Det har ikke gjort dem populære hos den irakiske regering, som påtænker at indgå en række “product sharing agreements“ med udenlandske selskaber. Derfor blev GUOE og andre fagforeningers bankkonti i juni indefrosset af regeringen.

Under deres besøg i Danmark er de gang på gang blevet spurgt om etniske/religiøse forskelle og modsætninger og risikoen for borgerkrig.

De svarer, at besættelsesmagten er ansvarlig for størstedelen af volden. Besættelsesmagten lod Iraks grænser stå åbne, og de ødelagde den orden og sikkerhed, som før var, uden at stille andet i stedet og skabte kaos.

De mener, at en del af den etniske vold skyldes besættelsesmagtens soldater og agenter, som bevidst oppisker modsætninger for at have et påskud til at blive i Irak. De mener, at de fleste irakere sagtens kan gennemskue, hvad der sker, og er i stand til at modarbejde en sådan splittelse, fordi de er gift med hinanden på tværs af etniske og religiøse skel.

Kravet om, at besættelsesmagten skal ud af Irak, deler GUOE med næsten alle irakere. Takket være irakernes civile og militære modstand mod besættelsen er Bush, Blair og Foghs projekt i Irak ved at bryde sammen.

Nej til krig vil forstærke kampen for at trække de danske tropper hjem. Vi solidariserer os med GUOE og andre kræfter i Irak, som kæmper for et frit, demokratisk og socialt retfærdigt Irak.

Lene Junker er aktiv i Nej til krig

Læs mere om GUOE
Meld dig ind i Nej til krig
Støt Nej til krig økonomisk
www.nejtilkrig.dk

Se også:
SAA 261: Kirkmand-initiativ mod Irak-krig: Giv Fogh mere modstand
SAA 261: The Lancet: 655.000 irakere døde som følge af krigen
SAA 261: Ny bog på gaden: Johan Kirkmand: “Dræbt i krig“
SAA 261: Mellemøsten: Bush fanget i Irak-krigens kviksand
SAA 261: Interview med Mungeth Nasser og Ibrahim Wahid fra GUOE: Irakiske sikkerhedsstyrker er “døde soldater“

Flere artikler fra nr. 261

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 2413 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside