Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 261 – 18. oktober 2006 – side 6

Kirkmand-initiativ mod Irak-krig

Giv Fogh mere modstand

“I Danmark har vi ikke været i stand til at holde debatten i gang. Krigsmodstanderne har ingen synlig støtte – folk støtter i deres stille sind. Vi mangler koordinering, stærk opposition og aktiv indsats fra mange samfundsgrupper.“

Lene Junker (Nej til krig) og Claus Perregaard (SF) lytter til Johan Kirkmands oplæg på mødet.

Lene Junker (Nej til krig) og Claus Perregaard (SF) lytter til Johan Kirkmands oplæg på mødet.

Sådan indledte Johan Kirkmand et møde lørdag den 7. oktober – 5-års dagen for angrebet på Afghanistan – på Medborgerhuset Blågården på Nørrebro.

Johan Kirkmand er far til Bjarke Kirkmand, som blev dræbt i Irak 1. oktober sidste år. Han havde opfordret “organisationer, grupper, enkeltpersoner, kunstnere forfattere, fagforeninger og politiske partier“ til at mødes for “at give regeringen øget og mere effektiv modstand“.

Godt 40 mennesker mødte op til en livlig og fremadrettet debat. Alle var enige om, at Fogh & Co. slipper alt for let af sted med tyndbenede argumenter. Kirkmand mente, at vi især skulle imødegå 5 af regeringens centrale argumenter:

· Vi udbreder demokratiet
· Vi forsvarer menneskerettighederne
· Vi gør en forskel
· Vi er nødt til at gå i krig for at få fred
· Vi slap billigt under 2. verdenskrig, derfor må vi gøre noget nu.

Der var masser af forslag på mødet til hvad der skulle gøres: Tage fat i Jyllands-Postens hjernevask. Finde nyttige opgaver til unge, som gerne vil gøre en forskel ude i verden. Lave dokumentation og afsløring. Bombardere journalister med information – og aviser med læserbreve.

Andre foreslog en mødeturné i efteråret med fx Villy Søvndal, Johan Kirkmand og andre kendte krigsmodstandere. En underskriftsindsamling for at få tropperne hjem. Og en stor konference i foråret med internationale navne – fx Cindy Sheehan (USA) og Rose Gentle (Skotland), som begge er gået ind i kampen for at tropperne hjem, efter de mistede deres sønner i Irak.

Nogle snakkede om en stor demonstration i marts ved 4-årsdagen for Irak-krigens start – og om mobilisering til G8-topmødet i Rostock til juni, hvor bl.a. Bush og Blairs efterfølger deltager.

Netværk til at binde krigsmodstanden sammen

Der var masser af ideer til hvad der skal gøres – men hvem er vores målgruppe?

Alle var enige om, at vi skal længere ud end den traditionelle venstrefløj. For nogle betød det især at få “borgerlige“ med, mens andre pegede på, at vi må starte med at styrke “vores egen side“ først, hvis vi skal lægge pres på de borgerlige.

Som én sagde: “Der er måske 2.000 præster, men 2 millioner fagforeningsmedlemmer. De er vigtige, også fordi mange af dem i forvejen tror meget lidt på Fogh.“

Skal vi primært satse på medier og offentligheds-personer eller på kampagner “på gulvplan“? Den diskussion blev der ikke konkluderet på. Og det behøver heller ikke være en modsætning.

Mødet var et vigtigt skridt fremad. Både fordi der var officielle repræsentanter for SF og Enhedslisten. Og i det hele taget var det en bredere vifte af folk end længe, der mødtes for at give Fogh modstand mod Irak-krigen.

Derimod glimrede repræsentanter for Socialdemokratiet, fagforeninger, forfattere m.fl. stort set ved deres fravær.

Der blev nedsat en initiativgruppe med Johan Kirkmand, Claus Perregaard (SF), Helge Bo Jensen (Enhl.), Pernille Grumme (Kunstnere for Fred) og Jørn Andersen (Nej til Krig). Den skal både gøre initiativet bredere og sætte gang i nogle af de aktiviteter, der var bred opbakning om.

Initiativgruppen har på sit første møde taget initiativ til:
· en hjemmeside for Kirkmand-initiativet
· en underskriftsindsamling for at få de danske tropper hjem
· en mødeturné rundt i landet

Kontakt Nej til krig, tlf. 33933324 eller mail til: kontor@nejtilkrig.dk – eller følg med på www.nejtilkrig.dk,hvis du vil vide mere.

Krigsmodstanden skal i offensiven


“Kirkmand-initiativet er kommet på det helt rigtige tidspunkt,“ siger Jørn Andersen fra Nej til krig til Socialistisk Arbejderavis.

“Med nye tal fra The Lancet for ofrene i Irak og nu over 3.000 dræbte koalitions-soldater. En britisk hærchef, der sår tvivl om projektet. Efterretningstjenester, der siger, at krigen øger terrortruslen – det er tegn på, at Bush, Blair og Fogh for alvor har problemer.“

“Vi skal opbygge et netværk, som både kan markere sig i medie-offentligheden og forbinde lokale anti-krigs-aktiviteter på landsplan,“ fortsætter Jørn Andersen. “I øjeblikket er de adskilte: SF og ELs folketingsmedlemmer udtaler sig i offentligheden, og netværk af krigsmodstandere laver vigtige, men desværre små aktiviteter.“

“Det er tid at hæve ambitions-niveauet. Erfaringen fra Stop the War i Storbritannien, som har været med til at sende Blair til tælling, er enkel: En krigsmodstand, som er baseret i vedvarende lokale aktiviteter, og som samtidig er bundet sammen på landsplan om fælles projekter – det kan også stoppe Foghs krig,“ slutter Jørn Andersen.

Se også:
SAA 261: The Lancet: 655.000 irakere døde som følge af krigen
SAA 261: Ny bog på gaden: Johan Kirkmand: “Dræbt i krig“
SAA 261: Mellemøsten: Bush fanget i Irak-krigens kviksand
SAA 261: Interview med Mungeth Nasser og Ibrahim Wahid fra GUOE: Irakiske sikkerhedsstyrker er “døde soldater“
SAA 261: Klart budskab fra irakiske faglige ledere under deres besøg i Danmark: Træk de danske tropper hjem fra Irak!

Flere artikler fra nr. 261

Flere numre fra 2006

Siden er vist 2371 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside