Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 214 – Maj 2003 – side 13

Skattepolitik er klassepolitik

Poul Erik Kristensen

SAA artikel 21432

Skattestop og skattelettelser er de borgerliges bud på, hvordan man sikrer velfærden i Danmark.
Men det har kun ført til nye voldsomme nedskæringer rundt om i amter og kommuner.
Hovedproblemet er dog den måde hele skattesystemet er skruet sammen på.
Statens, amternes og kommunernes aktiviteter er nemlig i høj grad finansieret af lønmodtagerne. Selvom de udgør 80 % af befolkningen, tjener de kun omkring 60 % af indkomsterne og har ingen formue. Men de betaler 80 % af statens forbrug. De rige og middelklassen tjener 40 % af indkomsterne og ejer hele formuen (f.eks. 1100 mia. kr. i aktier), men de betaler kun 10 % af skatterne, mens erhvervslivet betaler de andre 10 %.
Og arbejderklassen betaler ikke blot for alle de sociale goder, uddannelse og sundhed, men også til erhvervsstøtte og statens magtapparat.
Generelt fungerer skattepolitikken i dag som en omfordeling fra det store flertal af lønmodtagere til et lille mindretal af rige, nøjagtig som det er tilfældet i den daglige udbytning på arbejdspladsen.
En socialistisk skattepolitik er derimod at tage pengene fra de rige.
I Jyllands-Posten den 20. juni sidste år kunne man læse, at der ifølge en amerikansk undersøgelse i Danmark er 35.000, der er millionærer – vel at mærke i dollars.
Det danske skattesystem er også en fed fidus for de multinationale selskaber at slå sig ned i Danmark. Danmark er nemlig det rene skatteparadis for virksomheder med høje indtægter.
En undersøgelse fra Økonomisk Ugebrev fra sidste år viser, at de allerstørste multinationale selskaber undgår at betale skat til det danske samfund.
De multinationale selskabers skatteregning lyder på ganske få millioner kroner ud af milliardstore omsætninger. Samlet set har de ud af en omsætning på mere end 50 milliarder kroner præsteret så lav en skattepligtig indkomst, at de stort set slipper for at betale skat.
Officielt ligger selskabsskatten på 30 %. Men altså ikke for de multinationale, som også begunstiges ved, at mange af de ansatte er ansat på en speciel forskerkontrakt, som sikrer, at de betaler en lavere skat end vi andre dødelige.

Billede: Flere sygehuslukninger er resultatet af regeringens asociale skatte-politik

Flere artikler fra nr. 214

Flere numre fra 2003

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 1806 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside