Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 214 – Maj 2003 – side 6

Interview med Hamden Sabahy, ægyptisk antikrigsaktivist

– Vi er ikke alene

En af de ledende egyptiske  antikrigsaktivister, Hamdeen Sabahy, og medlem af parlamentet for Værdighedsbevægelsen, besøgte for kort tid siden London, hvor han talte med vores britiske søsteravis, Socialist Worker. Vi bringer her en række citater fra interviewet.

-Vi prøvede mange gange at gå til den amerikanske og den britiske ambassade. Den første gang blev omkring 100 i såret sammenstød med politiet. Den anden gang blev tusindvis af demonstranter arresteret og såret efter at være udsat for brutal politivold. Protesterne fortsatte ind i fagforeningerne, på universiteterne, på gaderne og til byer uden for Kairo. Demonstrationerne har gjort det svært for magthaverne. Utilfredsheden med magthaverne – ikke bare i Egypten, men i hele den arabiske verden – er så stor, at mange regimer kan vælte efter krigen.

- Bush sagde, at det ville blive en hurtigt krig med få civile tab. Det irakiske folk måtte kæmpe mod en højteknologisk hær. Men vi har set, at USA ikke er så stærke, som de sagde de er, selvom de nu har taget kontrollen over Irak. USA har måske vundet kampen, men tabt krigen. De står nu overfor et voldsomt had fra hele den arabiske befolkning, fra alle muslimer – ja, fra store befolkningsgrupper over hele verden.

- Vi ser en ny modstand mod amerikansk globalisering og verdensherredømme. Befolkning i Vesten har spillet en meget aktiv rolle i den modstand. De fleste i den arabiske verden er muslimer. Nogle af dem taler om “korstog” mod islam. Da vi opdagede, at kristne i USA, Storbritannien og i hele Europa var imod Bush og Blair, indså vi, at det ikke var en religionskrig. Det er en konflikt mellem imperialistiske interes-er og ganske almindelige mennesker, inklusiv araberne. Araberne befinder sig ikke i en konflikt mod den vestlige civilisation, men med den amerikanske globalisering.

- Dette er ikke afslutningen på historien. Folk har set Bush, hans fanatiske støtter i USA og skødehunden Blair dræbe alle disse uskyldige mennesker. D. 15. februar var en historisk dag, hvor over 30 millioner mennesker i mere end 600 byer gik på gaderne på samme tid. Alle nationaliteter og religioner sagde nej til krigen. Og denne bevægelse er stærk nok til at  stoppe USA. Jeg mener, når man ser på Seattle, Genova, Durban, Firenze, London og Kario, viser det, at folk har en klar vilje – og forståelse for – at tage kampen op mod den amerikanske militarisering og globalisering. Enhver mand og kvinde i den arabiske verden er glad for de britiske, amerikanske og europæiske folk, som samlede sig i store demonstrationer. Vi er ikke alene.

Læs hele interviewet i Socialist Worker 1847, 19. april 2003.

 

Flere artikler fra nr. 214

Flere numre fra 2003

Siden er vist 781 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside