Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 214 – Maj 2003 – side 4

Besættelsens håndhævere (Irak)

Jon Sandven

BUSH-administrationen kan nok være uenige om en hel del, men den er forenet i ét centralt henseende: at USA's interesser har første prioritet i Irak. De har en række personer klare til centrale roller i den nye amerikanske koloni Irak.

SAA artikel 21409

USA har aldrig haft det irakiske folks interesser som sin hjertesag. CIA støttede Saddam Husseins Baath-parti i et kup som det gennemførte mod Abdul Karim Kassem's radikale regering i 1963.
Nu efter krigen vil de indsætte en ny administration. De få USA-venlige irakere, der udnævnes, indsættes nærmest som en symbolsk handling. For almindelige irakere vil besættelsen danne en hverdag af undertrykkelse, frygt og kaos. For amerikansk erhvervsliv betyder det en enorm mulighed for profit.
Ahmed Chalabi, leder af Den irakiske Nationalkongres, er en af dem Bush har tiltænkt en fremtrædende rolle. For nyligt kom han tilbage til Irak efter 44 års eksil. Han flygtede fra Jordan i bagagerummet på en bil i 1989, efter at have svindlet en bank for mere end 400 millioner kroner. CIA har støttet ham de sidste elleve år. Chalabi er medlem af "Project for the New American Century".
Magasinet American Prospect sagde sidste år om ham : "Chalabi er frontfiguren for den sidste inkarnation af en gammel nykonservativ strategi for at tegne kortet over det olierige Mellemøsten på ny, sætte amerikanske styrker – og amerikanske olieselskaber – i fuld kontrol over den persiske bugts reserver, og bruge Golfen som et omdrejningsspunkt for at oprette Amerikas globale strategiske herredømme."
General Jay Garner tager sigte på at blive ny overherre i et besat Irak. Han er "på udlån" fra firmaet L3 Communication, som for nyligt vandt en kontrakt på 1,3 milliarder dollars, for at sørge for "logistiske prosjekter" for de amerikanske specialstyrker. Garner er chef for SY Technology, som laver raketsystemer, og som solgte Patriot-raketter til Israel. Hans team vil overtage alle irakiske ministerier.
Den amerikanske general Tommy Franks vil styre landet militært.
Bush har tiltænkt den tidligere CIA-chef James Woolsey en central rolle i Irak. Før påske beskrev Woolsey krigen mod Irak som begyndelsen på "fjerde verdenskrig".
"Denne krig vil vare betydeligt længere end både første og anden verdenskrig gjorde for os", sagde han. "Eftersom vi bevæger os mod et nyt Mellemøsten vil vi gøre en hel del mennesker meget nervøse. Vores svar bør være: 'Godt! Vi vil have at I er nervøse. Vi vil have at I skal indse, for fjerde gang på 100 år, at dette land og dets allierede er på march‘."
Fælles for alle dem, der er tiltænkt centrale roller i besættelsesstyret er, at de er ekstremt konservative og ekstremt pro-israelske.

Billede: Jay Garner – ny diktator i Irak

Flere artikler fra nr. 214

Flere numre fra 2003

Se flere artikler af forfatter:
Jon Sandven

Siden er vist 1414 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside